post

Правителството подкрепя категорично кандидатурата на България за домакинство на мачове от Евро 2020 г. Това заяви министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева, цитирана от “Монитор”.

Кабинетът „Орешарски” е обсъдил въпроса вчера. В какво точно ще се изрази държавната подкрепа за провеждането на футболни мачове от Евро 2020, ще стане ясно следващата седмица.

Правителството ще обсъди с БФС възможностите за изграждането на нов национален стадион или за ремонт на  „Васил Левски”. За да можем да приемем мачове от най-ниския пакет – среща в групи и една от 1/8-финал, трябва на трибуните да се съберат поне 50 000 души.

„Васил Левски” обаче събира около 44 000. Има проект за нов национален стадион срещу зала „Арена Армеец” на 4-ти километър. Работна група по времето на кабинета „Борисов” определи, че за него ще е нужна площ от между 120 и 150 декара, в които ще влизат и прилежащите обекти.

Проф. Георгиева допълни още, че държавата трябва да  определи и етапите на финансиране на подготовката на страната за посрещане на мачове от Евро 2020. До 28 август БФС трябва да изпрати документите за кандидатстването в УЕФА.

Евро 2020 ще се проведе по изцяло нова формула. За домакини на мачовете ще бъдат избрани 13 стадиона в различни държави на континента и така ще се отпразнува 60-годишният юбилей от първото Европейско първенство по футбол, проведено през 1960 г. Градовете домакини ще бъдат определени от УЕФА през септември 2014 година.

На вчерашното си заседание правителството е решило още във всяка община да се изгради мултифункционален спортен център. Това е записано в приетата от кабинета Национална програма за развитието на физическото възпитание и спорта за периода 2013-2016 г. Всеки спортен център ще включва игрища за футбол на малки вратички, за баскетбол и волейбол, тенискорт и открит плувен басейн.

Пари за изграждането им ще бъдат отделени в бюджета на държавата за следващата година, но общините ще трябва да поемат част от харчовете за своя сметка. Приоритет в програмата е спортът по местоживеене, месторабота, в това число и за хора с увреждания, каза още проф. Мариана Георгиева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *