post

Столичният хотел „Родина се продава от съдебен изпълнител за 22,7 млн. евро, но според консултанти цената е твърде висока и интерес няма да има, съобщава в. “Преса”.

Гражданският процесуален кодекс предвижда, че първата публична продан на имот започва при 75% от оценката му. При неуспех се насрочва втори търг, като началната цена се намалява с още 20%.

В случая с „Родина” това означава 18,2 млн. евро и едва тогава е възможно да се появи кандидат-купувач, споделят посредници.

Собствеността на имота се свързва с банкера Васко Нинов, осъден неотдавна на доживотен затвор в Гърция за трафик на наркотици.

Със 104 метра „Родина” е най-високият хотел в България. Това е и вторият по големина хотел в София с 525 стаи (открит е през 1981 г.). Преди него е само „София Принцес” с 598 стаи.

Недостатък на хотела до Руския паметник е поостарялата база. Въпреки исполинските си размери обектът носи твърде ниски приходи, което показва, че има проблем с управлението. За 2012 г. постъпленията на „Родина” са едва 3,5 млн. лв.

За сравнение два пъти по-малкият хотел „Хилтън”, който бе купен от бизнесмена Спас Русев за 24 млн. евро, носи 13,6 млн. лв. на година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *