post

В края на 2015 г. трябва да бъде завършен основният ремонт на Централна гара София, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Той присъства на официалното подписване на договорите с избраните изпълнители за строителство и строителен надзор по проект “Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София”, съобщи БТА.

Основната цел на проекта е да се извърши рехабилитация на съществуващото приемно здание към жп гарата и прилежащите й терени, които се стопанисват и поддържат от НК “Железопътна инфраструктура”.

Изпълнители на обекта ще бъдат консорциумът “ГБС – Централна гара София”, в който влизат Главболгарстрой АД, Водострой 98 АД и Промишлено строителство – холдинг ЕАД.

Ремонтът на гаров комплекс Централна гара София се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие.

Договорът за строителството е за близо 56 млн. лева без ДДС. Строителният надзор е на стойност 1 045 хил. лева, а негов изпълнител Обединение “ТРТ”.

“По договор проектирането трябва да продължи осем месеца, а ремонтът е предвиден да приключи за 26 месеца”, каза Андрей Цеков, изпълнителен директор на “Главболгарстрой” АД.

Обектът предвижда и 11 хил. кв метра търговски помещения – магазини и заведения, както и изграждане на Координационен център за управление на железопътното движение в цялата страна.

По думите нa Цеков освен всичко останало проектът има социален ефект.

“Този входно-изходен пункт трябва да изглежда по съвременен, европейски начин. Общата визия на старата сграда ще се запази, но ще бъде чувствително осъвременена и с модерен облик”, каза изпълнителният директор.

През време на ремонта гарата ще продължи да работи. Цеков обясни, че евентуалното събаряне и нов строеж, освен че щяло да бъде много по-скъпо, ще блокира и жп-транспорта към и от София.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *