post

България вече има още един граничен пункт с съседна Гърция. Пътят през прохода Маказа свърза Кърджали с гръцкия град Комотини. Трасето е част от трансевропейския коридор номер девет и осигурява най-прекия достъп от Централна България до бреговете на Бяло море.

Под бурните възгласи на стотици хора, областните управители на Кърджали Бисер Николов и на периферия Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис прерязаха лентата на новия пункт. И двамата определиха събитието като историческо, предаде БГНЕС.

Николов коментира, че пътят ще даде тласък на туризма, търговията и икономиката в двете държави.

Засега по него ще могат да пътуват само леки автомобили и камиони с тегло до три тона и половина, но след завършването на връзката с магистралата Виа Игнатия новият път ще поеме голяма част от превоза на стоки между България и Гърция.

Проходът Маказа е затворен веднага след Втората световна война. Споразумения за неговото откриване беше подприсано през 1995 година, но бяха необходими 18 години това да се случи.

Надеждите на хората в Кърджали са прекият излаз до пристанищата на Бяло море да осигури нови инвестиции и нови работни места. Най-бързо ефектът ще се усети в търговията и услугите и местните бизнесмени се подготвят за това.

Откриването на Маказа е добра новина не само за хората от Кърджали, но и жителите на областите Пловдив, Хасково, Пазарджик и Смолян.

Новият път отговаря на всички европейски изисквания и по него например от Пловдив до плажовете на Бяло море ще са пътува около два часа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *