post

Германската компания е готова да инвестира 40 милиона евро в нов стадион в София, предадоха от в.„Труд”. Става дума за ISF, клон на американския гигант в спортния мениджмънт IMG. Компанията, която от 2 години има офис у нас, засега отказва официални изявления по темата. Но е факт, че работи активно върху концепция, проект за управление, проект и бъдещо изграждане на футболна арена в столицата.

Предвижда се евентуалното бъдещо спортно съоръжение да бъде сред най-модерните в Европа. IMG/ISF – Германия планира да вложи 40 милиона евро, обаче не само в построяването, а и в комерсиализацията и управлението на стадиона. Немският екип на компания №1 в света в спортния бизнес вече е готов с подробно прединвестиционно проучване и бизнес план. В него са очертани много детайли с финансиране, управление, проектиране и изграждане на стадион в столицата.

Концепцията на проекта предвижда два големи софийски клуба, както и националният отбор да играят на евентуалната бъдеща арена. Подобна е схемата, използвана от компанията с „Алианц Арена” в Мюнхен – дом на „Байерн” и на мачове на Бундестима. Най-модерният стадион е проектиран, построен и управляван от ISF – Германия. Според бизнес плана за София идеята за съвместяване на два футболни клуба и националния отбор на един стадион в столицата ще гарантира финансовата и икономическата рентабилност на проекта.

Вече е подписано споразумение за партньорство с Български футболен съюз (БФС). В момента компанията работи по въпроса и с два столични клуба. С огромна доза сигурност става дума за „Славия” и ЦСКА. Имало е контакти и с „Левски”, но „сините” не са били удовлетворени от предложените условия. „Славия” е собственик на земята, където е стадионът на клуба в „Овча купел”. А ЦСКА миналата година получи „Българска армия” на концесия. Вариант е и държавата да предостави терен за стадион, като собствеността върху земята се планира да не бъде променяна.

Практиката на компанията е да управлява построените от нея съоръжения, като осигурява гарантиран годишен доход за клубовете и отборите, които играят на нейните арени. Според анализите към момента най-рентабилен ще е стадион за около 25 000 зрители, който ще има възможност за трайно разширение с допълнителни места при необходимост или домакинства на големи мачове. Наскоро спортният министър проф. Мариана Георгиева обяви готовността на правителството да гарантира и подкрепи кандидатурата на България за домакинство на мачове от европейското първенство през 2020 г. И на тази база шефът на БФС внесе официално в УЕФА заявката на страната ни за домакинство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *