post

Около 250 милиона лева ще са необходими за изграждането на нов национален стадион и пълната реконструкция на Зимния дворец в София. Това изчисли спортният министър Мариана Георгиева, предаде Дневник.

От ведомството са решени да изпълнят и двата проекта, като този на зимното съоръжение ще може да започне в най-скоро време.

Държавното участие в строежа на стадиона, необходим за кандидатурата за домакинство на четири мача от европейското първенство по футбол през 2020 г., все още не е определено и зависи от планираното публично-частно партньорство. По думите на Георгиева грубите сметки показват, че стадионът може да струва над 100 млн. евро.

Нейните заместници допълниха, че според модерната европейска практика сметката излиза по 2500 евро на седящо място.

“Кабинетът Орешарски пое отговорност да се пристъпи към изграждане на нов национален стадион по най-високите критерии на УЕФА. Той ще е с минимум 30 хиляди места и със съответното изграждане на инфраструктура. Все по-убедено ще работим за изпълнението на този ангажимент”, обясни министърът.

България ще се конкурира с още 31 страни за 13 домакински квоти и трябва да подаде окончателната си кандидатура за Евро 2020 до 25 април догодина, а за момента остава неясно къде ще бъде построен стадионът.

“Ангажиментът за нов национален стадион не е скромен. Все още не са уточнени категорично детайлите за терена. Все още коментираме и формата на публично-частното партньорство, което все още е в заготовка. Не мога да си припиша пионерството да го съобщя. С оглед на това ще се парцелира ангажимента на държавата и като финансов ресурс”, допълни министърът.

Залегналият като приоритет на кабинета “Орешарски” ремонт на Зимния дворец би могъл да започне след получаването на доклада от проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), проведена през миналата седмица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *