post

Българският футболен запалянко най-накрая е на път да се сдобие с нов стадион, за какъвто всички се наслушахме в последните десетина години. Съоръжението ще е частно и ще се намира на базата на “Славия” в столичния квартал “Овча купел”. Инвеститор е концернът IFS – дъщерна компания на гиганта IMG, който е световен лидер в спортния мениджмънт.

Цената на новия стадион е 40 милиона евро, които вече са осигурени. Има и договорка със собственика на “Славия” Венци Стефанов. Капацитетът ще е 25 000 места, с възможност за разширение с още 5000 при специални събития.

“Няма да се откажем, категорична бе пред “Спортал” Ива Георгиева, която е представител на IFS за страната. – България ще има нов стадион, който ще бъде от най-висока категория. Вече имаме изготвен проект и ако всичко върви по план, може да започнем изграждането му през март или април следващата година. Държавата няма да даде нито стотинка. Ние поемаме изцяло финансирането. През пролетта на 2014 година трябва да предоставим на УЕФА проект, за да може България да бъде домакин на мачове от Евро 2020.

Това съоръжение няма да бъде на един или два клуба, а на цяла България. Имаме подкрепата на държавата за нашето начинание. Вече проведохме среща с премиера Пламен Орешарски и главния архитект на София Петър Диков. Обсъдихме няколко варианта, включително и построяването на нов стадион на мястото на “Българска армия”. Беше ни категорично заявено, че там няма как да се отреже и едно дърво. Така че в Борисовата градина не може да строим, въпреки че това място бе нашият първи избор. Мястото ще е “Овча купел”. Искам да отворя една скоба и да подчертая, че независимо от крупната инвестиция, цената на билетите за мачовете ще бъдат изцяло съобразени с българската действителност. Ще се равняват на един билет за кино”, категорична бе Георгиева, цитирана от в. “Новинар”.

Новият стадион на България ще бъде подобен на този на германския “Майнц”, който е изграден от същата фирма. “Съоръжението ще бъде покрито и ще разполага с доста удобства за футболните клубове и феновете. Само една част от тях са няколко паркинга, ресторанти, зали за пресконференции, специални сектори за агитките, множество ВИП ложи, изцяло оборудвани места за журналисти, модерни съблекални и фен магазини за привържениците на отборите, които играят на този стадион”, сподели Георгиева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *