post

Търсят се средства от републиканския бюджет за проектирането на интермодален терминал във Варна, който да включва преместване на пристанище Варна – Изток и нова ЖП гара със съответните връзки и подходи от южната страна на линията. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов на конференцията “Приоритети в транспорта за следващия програмен период 2014 – 2020 г.”, предаде iNews.

Данаил Папазов посочи, че това е много стара идея, но сега има предпоставки проектът да бъде реализиран. “Лично работя много усилено за това, този проект е много важен и за логистиката в цялата страна.

Подготвяме и няколко проекта за интермодални терминали в страната, които също са много важни и при интерес за публично – частно партньорство ще бъдат ускорени”, посочи Папазов. Един от тях е са Русе – Видин. Министърът подчерта, че във Видин е интересно това, че трафикът значително надвишава очакванията по всички разчети при строителството на моста.

Междувременно стана ясно, че първият модул от цялостния проект на новата Морска гара в Бургас ще бъде завършен на 1 октомври. Първите туристи, които тя ще посрещне, ще пристигнат на 5 октомври с големия круизен кораб Celebrity Constellation на международната компания Royal Caribbean с около 2000 пасажери на борда, информира Дневник.

До края на годината Морска гара – Бургас, трябва да посрещне общо пет подобни кораба.

Според изпълнителите на проекта до началото на активния летен сезон през 2014 г. ще бъде построен и още един терминал, където ще се намира администрацията на гарата. Дотогава ще бъде завършено и цялостното пространство около сградите. Вълноломът ще бъде укрепен и саниран. В плановете е предвидено да се отворят общо шест входа и изхода към Морската гара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *