post

Първа копка на многофункционална спортна зала в Свиленград направи колективът на общинския отдел „Местно икономическо развитие, проекти и програми”, информира в. “Строител”.

За първи път в историята на Свиленград тук ще бъде построена спортна зала по най-съвременна технология, отговаряща на национални и международни критерии за спорт и състезания. В нея местните спортни клубове ще разполагат освен с отлична тренировъчна база и с кабинети, съблекални и офиси. Съоръжението се изгражда от Община Свиленград по проект „Създаване на условия за спорт, пълноценен отдих и развлечение за жителите на Община Свиленград”.

Финансиран е по Програмата за развитие на селските райони. Освен спортната зала в проекта е включено и изграждането на две нови спортни площадки – в кв. “Кап. Петко войвода” и до Младежки парк. В строителството на спортните обекти ще бъдат вложени 5 651 344 лева. След проведена обществена поръчка за изпълнител на строителството бе избрано дружество „ДЖИ ПИ ГРУП“ ООД – София. Планира се изграждането да завърши за пет месеца.

Спортната зала ще има разгъната застроена площ 4 200 кв. м. и размер на игралното поле – 1 222 кв.м. Ще разполага с 1 100 седящи места, включително и за инвалиди. Голямата площ и височината на залата от 13 м позволяват приложението на почти всички видове спорт – волейбол, баскетбол, хандбал, художествена и спортна гимнастика, борба, бокс, карате, аеробика и други. Модерното съоръжение, което ще бъде единствено както в областта, така и в съседните райони на Гърция и Турция, ще може да се ползва за спортни срещи и състезания на национално и международно ниво.

На територията на Община Свиленград има регистрирани 17 спортни клуба, за чието финансиране ежегодно общината отделя над 200 000 лева. Над 450 спортисти в различните възрастови групи участват активно в тренировъчния процес, ръководен от 35 квалифицирани треньори. Благодарение на добрата спортна база, с която разполага градът, клубовете често домакинстват и организират различни спортни прояви и състезания от националния спортен календар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *