post

Предлагането на жилища с малка площ в София намалява, като това важи особено за южните квартали на столицата, показва проучване на “Монитор”.

В Студентския град например сега се оферират за продажба само няколко подобни имота. Подобно е положението в кварталите “Бояна”, „Бъкстон”, „Витоша”, „Красно село”, „Борово” и „Гоце Делчев”. От общо около 560 оферти в момента в сегмента в София само към дузина са на цена до 20 000 евро, сочи статистиката. Близо една трета от тях са за панелни апартаменти, а около 70 са разположени в ЕПК сгради.

Почти 200 от предложенията са за жилища на 5-и или по-висок етаж. Според брокерите немалко от останалите на пазара маломерни апартаменти са с недобро качество, лош изглед и безобразно разпределение на оскъдната жилищна площ.

Интересът към малките и евтини жилища остава висок, като най-търсени са апартаментите с използваема площ около 50 квадрата. Основен мотив за покупката е ниската им цена и възможността този тип имот да реши макар и временно проблемите на купувачите. По думите на брокерите от София, когато решават да инвестират в маломерно и евтино жилище, хората в повечето случаи не се интересуват толкова от типа на сградата, а търсят удобството. Дори в повечето случаи дават пари за покупка на панелни или ЕПК апартаменти, строени преди 1990 г., за да може да имат по-голяма използваема площ.

Другият фактор, решаващ за избора при покупка на жилище, е районът – дали има детска градина, училище, удобен транспорт и доколко няма проблеми с инфраструктурата.

По-голямо предлагане на маломерни двустайни в София има главно в новите кооперации в различните части на града, както и в ЕПК блоковете. По-старите апартаменти са основно в районите на големите комплекси „Младост”, „Люлин”, „Стрелбище” и „Слатина”. Малките двустайни в ЕПК сградите са с по-голяма площ, отколкото новопостроените в последните години.

Собствениците на по-тесните апартаменти са по-малко склонни да свалят много от цената.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *