post

Столичният пазар „Димитър Петков” е изцяло обновен с 1,1 млн. лв., отпуснати от Столичната община. Завършват се 17 павилиона в участъка от „Тодор Александров” до „Пиротска” и още 15 в зоната от „Пиротска” до „Симеон”.

Очаква се едно от най-големите тържища в София да отвори врати в новия си вид на 15 ноември, обеща Николай Георгиев, шеф на „Пазари Възраждане”. Търговските обекти ще са вече само от едната страна.

Другата половина ще бъде пешеходна зона, в която ще има нови пейки и чешми, зеленина, ефектно осветление и места за инвалиди. В участъка от „Пиротска” до „Симеон” ще бъде запазена борсата за цветя. Там са построени кафене и магазин за закуски.

Ремонтът започна в началото на август, но при изкопните работи строителите се натъкнаха неочаквано на два топлопровода. Това забави с месец изпълнението на проекта. Общината наскоро приключи конкурса за наематели. Конкуренцията между търговците, повечето от които и досега продаваха там, беше много голяма.

„Ожесточената надпревара вдигна двойно размера на наемите и ги изравни с тези на Женския пазар”, каза Николай Георгиев, цитиран от в. „Преса” . Най-ниският вече ще е 1300 лв. на месец без ДДС, а най-високият стига до 2500 лв. без ДДС. Досегашните бяха от 800 до 1000 лв.

Тези дни се проведе среща между търговците и строителя, на която бъдещите наематели поставиха изисквания как точно искат да изглеждат обектите им отвътре, за да не се налага впоследствие да им правят допълнителни ремонти.

Новите павилиони са двойно по-просторни от досегашните – от 13 до 20 кв. м. Те са изградени от метална конструкция, обшита с термопанели, изолации и стъклопакети. Абсолютно същите ще бъдат и на Женския пазар, където също тече реконструкция. Тя трябва да приключи до пролетта на 2014 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *