post

Индия може тихо да загуби своята корона като кол-център столица на света. Това коментира британският вестник Independent, визирайки бурното развитие на аутсорсинг кол центрове в България.

Британски фирми като Thomas Cook, eBay, Sky, Seatwave и Zumba Fitness са пренесли част от клиентските си услуги към България.

Фирмата на британския бизнесмен Джонатън Гладуич 60K е една от аутсорисинг фирмите, които привличат компании в София, където се обслужват повече от 3000 британски клиенти на ден. „Когато се установихме през 2008, България бе девствена територия с остаряла телекомуникационна инфраструктура и на практика без аутсорсинг”, посочва бизнесменът, в чиято компания работят 650 души, говорещи 27 езика, съобщават от БАИ, позовавайки се на информация на изданието.

„Всичко това се промени. През това време осъзнах колко добре образовани млади хора има тук – около 93% от моя екип са висшисти или докторанти, които искат да работят за мен за две, три или дори четири години, преди да продължат напред”.

Гладуиш, сред чиито клиенти са Sky Broadband и eBay, спестява между 40 и 50 процента, премествайки своите операции в Източна Европа. Той противопоставя ситуацията в България на тази в Обединеното кралство, където на работата в кол център често се гледа като на “временна” заетост за завършилите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *