post

Придобиването и репозиционирането на големите търговски центрове в развитите и развиващите се пазари са сред основните тенденции в Източна Европа. Това е един от изводите на последния доклад публикуван от Colliers International. Докладът разглежда в дълбочина тенденциите за всеки от подрегионите на Източна Европа, като се фокусира върху купувачите, структурирането на собствеността, периода на задържане на инвестициите, развитието в стойността на активите, както и влиянието на електронната търговия.

Докато Варшава, Будапеща, Прага и Братислава традиционно се смятат за сигурни пазари за инвестиции, други подрегиони започват бързо да набират скорост. През последните седем години значително количество капитал е бил пренасочен към подрегиони на Източна Европа, Русия и Украйна, което показва, че има голямо търсене на първокласни активи в тези локации.

„Основните източноевропейски пазари като Русия и в по-малка степен в Украйна, осигуряват стабилност на инвестициите в редица аспекти – търговията в тях се развива активно благодарение на многобройното население, нарастващата покупателна способност и стабилното потребление.“ , коментира Шон Бригс, директор отдел „Търговски площи” в Colliers International за Източна Европа, казва:

Търговците въвеждат нови концепции при експанзията си на тези нови пазари. Потенциалът за растеж в Русия и Украйна предизвиква значителен интерес от страна на много от големите марки, които, от 2000-та година насам, са в търсене на стратегии за разрастване, както на съществуващите утвърдени пазари, така и на новите в Източна Европа. Въпреки, че някои от търговците не успяват да достигнат същия трафик от посетители, като този в развитите пазари, това започва да се променя с увеличение в търсенето, за което свидетелства  строителството на нови търговски центрове.

Сред марките, предприели експанзия, е H&M, който след откриването на първия си магазин в Москва през 2009 г., към 2012 г. вече има 37. Inditex (Zara, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti) за първи път навлизат на руския пазар през 2003 г., а в момента притежават 350 магазина в страната. Полският бранд LPP прогнозира, че нетното увеличение на площите им в Русия и Украйна ще нарасне с повече от 50% до края на годината.

С разрастването на пазара, потенциалът за инвестиции също се е увеличил и опортюнистичните инвеститори бързо са взели мерки. Това се вижда от инвестиционната активност от 2006 г. насам, която показва нарастващо значение на Русия и в по-малка степен – на Украйна. Изграждането на търговски центрове също е в унисон с тази тенденция на изместване на интереса от подрегиона на Централна Европа – Полша, Унгария, Чехия и Словакия – към Източна – Русия и Украйна.

От 1998 г. до 2002 г. централните източноевропейски пазари не само държаха водеща позиция в изграждането на търговски центрове, но и в извършването на инвестиционни транзакции. Между 2006 г. и 2009 г., почти 60% от транзакциите са се случили в този регион.

Според Деймиън Харингтън, регионален директор „Пазарни проучвания” за Източна Европа, от гледна точка на строителството, активността в централните източноевропейски пазари започна да отслабва още преди кризата през 2009 г., докато инвестициите продължиха да поддържат нивата си до настъпването й, когато се свиха, а в последствие, през 2010 г., отново отбелязаха възходящ тренд. “В периода след кризата, делът на големите транзакции в централните източноевропейски пазари е намалял от 57% до 49%, докато този на Източна Европа се е увеличил от 25% на 43%.“, казва още той.

В началото на 2000 г. инвеститорите започнаха да забелязват Москва и Санкт Петербург. Въпреки, че се отчита известна активност в Киев, по-динамичното изграждане на търговски центрове се наблюдава едва след кризата. В отговор на случващото се строителство, основно след 2006 г., инвеститорите се фокусираха върху разширяване на портфолиото си с големи търговски центрове в Москва, Санкт Петербург и Киев. Независимо дали навлизат на пазара директно или чрез изкупуване на дялове, търсенето им е насочено предимно към първокласни активи.

В доклада се разглежда и географското разпределение на активите – 39% в Братислава, Будапеща, Прага и Варшава; 36%  в Москва, Санкт Петербург и Киеви 21% – в Белград, Букурещ, София и Загреб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *