post

Пазарът на инвестиционни проекти през 2014 г. ще продължи да расте, но темповете ще са умерени. Това се дължи на очакванията за прогнози за ръст на БВП през следващата година между 1 и 2%. Това каза Мая Алексова, директор Финансиране в Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране в УниКредит Булбанк по време на конференцията за инвестиционни проекти и пазар на недвижими имоти BalREc.

„Има добри проекти, но те са единични, като и през следващата година водещо за банките при взимане на решение за финансиране на инвестиционни проекти, ще са финансовата стабилност на инвеститора, доброто структуриране на проекта и поемането на премерени рискове“, коментира още Мая Алексова. Очакванията са перспективните сектори за инвестиции през 2014 г. да бъдат селското стопанство, миннодобивната промишленост, електроника и оптично оборудване и бизнес услуги, включително аутсорсинг.

През следващата година в областта на недвижимите имоти за банките атрактивно ще бъде финансирането и рефинансирането на офис и търговски площи, жилищни проекти с добро качество и добра локация. Освен това търсене има и на градски хотели или на хотели без силна сезонна зависимост.

„Причината банките да финансират повече бизнес хотели е в предвидимостта на приходите им, докато към туристическия бизнес подходът е по-консервативен заради непостоянния паричен поток в зависимост от сезона“, коментира Ана-Мария Баракова, директор Финансиране на недвижими имоти в УниКредит Булбанк. Тя обясни още, че бизнес хотелите носят бърза възвръщаемост на банките, докато пикът в инвестиции в туристически хотели беше достигнат през 2008 г. Очакванията са за положително развитие на в сектора на туризма и хотелите, както и за навлизане на нови чужди играчи на пазара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *