post

България има готовност за изготвяне на общи туристически продукти и пакет със съседни балкански държави, както и готовност да работи за оптимизиране на визовият режим в рамките на общоевропейската регулация. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор Туризъм Бранимир Ботев на семинар в София на тема “Как успешно да привличаме туристи от Китай”.

“България би могла да представлява интерес за китайците като туристическа дестинация, но е важно да бъде изготвен и предложен комбиниран продукт за посещение на няколко съседни държави по време на една почивка – България, Румъния и Сърбия, които са участници в Дунавската стратегия. “, допълни още зам.-министър Ботев.  Той подчерта, че ще очаква конкретни предложения от страна на бизнеса, за да  се подготви български туристически продукт, който да разгърне потенциала на България като целогодишна туристическа дестинация по отношение на китайските туристи.

До края на януари 2014 г., когато се очаква да се проведе втората подобна среща с представители на туристическата индустрия, българските туроператори ще имат възможност да подават предложенията си до Министерство на икономиката и енергетиката.

Зам.-министър Ботев акцентира, че китайският турист е цел номер едно за туроператорите, но има по-специфичен профил на интереси при пътуванията и почивките си. Той не се интересува особено от морски и планински туризъм, но за сметка на това се впечатлява от дестинации, предлагащи минерални води, културно-историческо наследство, пазаруване, развлечения и СПА туризъм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *