post

България водим преговори по три огромни инвестиционни туристически проекта в България на стойност над 650 млн. евро, съобщи министърът на енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция вчера.

“Трябва да има по-голяма гъвкавост и тези проекти да се реализират. Да, трябва да обичаме нашите планини, трябва да ги уважаваме, но в Австрия, Швейцария, Италия с толкова много съоръжения не означава, че те не обичат своята природа. Не е нормално една столица на държава от ЕС да има такова богатство като Витоша и ние да не можем пълноценно да се възползваме от тази природна даденост”, заяви министърът, цитиран от “Фокус”.

„Туризмът се превръща в индустрия за българската икономика. Той генерира приблизително 13.6% от БВП на страната. Туризмът носи много приходи на страната и трябва да имаме конкретна Стратегия за развитие на туризма. Такава стратегия вече е в ход”, отбеляза Стойнев.

„Очакваният брой чуждестранни туристи за 2013 година е над 7 млн. души, което е с 5.6% повече спрямо 2012 г. Прогнозите за приходи от международен туризъм за 2013 година са за над 3 млрд. евро, т.е. ръст от 4.5% спрямо 2012 г.”, заяви министърът.

Министърът цитира данни, според които през 2013 г в България инвестициите са били в размер на  1 100 000 000 евро, докато през 2012 г са и 1 480 000 000 евро. По данни на БНБ за периода юни – октомври 2013 г. привлечените инвестиции са в размер на 496 млн. евро. Средствата са инвестирани в секторите транспорт, складиране и съобщения, добивна промишленост и др. Основни инвеститори са Холандия, Германия, Русия и САЩ и др., каза още Стойнев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *