post

До края на 2014 годината ще бъдат пуснати 90 км нови пътища, предимно автомагистрали. Това съобщи инж. Стефан Чайков, председател на УС на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), цитиран от speed-press.

Напълно ще бъде пуснат аутобанът към Капитан Андреево, като от него остава да се достроят около 75 км.

В началото на юни се очаква гръцката фирма „Актор“ да успее да завърши 15-те км от Сандански до Кулата. Отсечката е четвъртият лот от автомагистрала „Струма“ и трябваше да бъде пусната в експлоатация на 5 март. По време на строителството обаче се разбра, че проектът е грешен и в него няма нанесени инженерни съоръжения. Това наложи забавяне на строежа с 3 месеца и нови отчуждителни процедури.

До края на декември трябва да са готови обходният път на Враца и първият участък от Западната дъга на столичното Околовръстно шосе между бул. „Европа“ и източния край на автомагистрала „Люлин“.

„Надявам се до края на януари да успеем да обявим поне един от търговете за ремонт на старите участъци на автомагистрала “Тракия”, каза още Чайков.

„Ще бъдат ремонтирани участъците между София и Пловдив от 6-и до 10-и км, от 63-ти до 90-и (преди Пазарджик) и на 131-ви км преди Пловдив. Срокът за ремонтите е фиксиран на 18 месеца. Има и друго изрично изискване – да не се работи в петък и неделя следобед и по големите празници, за да не се затруднява трафикът“, припомни пътният шеф.

„Най-късно в началото на февруари ще подпишем договор за строителството на Северната скоростна тангента на София“, добави Чайков. „Очакваме решение на ВАС за втория участък на Западната дъга на Околовръстното. При положение че всичко е наред, реализацията на този проект очаквам да започне до края на годината“, прогнозира той.

По думите му през тази година ще започне и рехабилитацията на пътя Дупница – Самоков, ще търсим изпълнител и за основния ремонт на отсечка от 10 км в Конявската планина от пътя София – Кюстендил. Изпълнението на последните 2 проекта ще бъде финансирано със средства от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *