post

Но около една трета от къщите там, стойността на които се оценява на 571 милиона долара, се намират в ужасно състояние, защото пустеят вече четвърт век.

Недвижимите имоти в този район са извън ценовия диапазон, достъпен за обикновените лондончани и привличат богати инвеститори от чужбина. Състоянието на зданията, които са оставени без поддръжка, е плачевно: по стените на болшинството от изоставените вили тече вода, навсякъде зеленеят растения, около кристалните полилеи има паднали тавани, а понякога и цели покриви, подовете са покрити с птичи тор.

В десетката на многомилионните руини влизат 10 къщи на кралското семейство на Саудитска Арабия на стойност 119 милиона долара, които са придобити между 1989 и 1993 година, както и вилата Heath Hall на основателя на захарната империя Тейт и Лайл с 14 спални, предложена за продажба за 106 милиона долара.

По-голямата част от запустялото имущество принадлежи на компании, регистрирани на Британските, Вирджинските и Нормандските острови, Кюрасао, Бахамите, Панама, което позволява на техните чуждестранни собственици  да остават анонимни и да не плащат такси в размер на стотици хиляди лири стерлинги.

Постоянните жители на района се оплакват, че животът на Улицата на милионерите е скучен и неприятен, че те никога не са виждали много от своите съседи и че болшинството от къщите са обитаеми само за няколко дни в годината. Предприемачът Анил Варма, който прави ремонт на една от вилите, казва за авеню Бишоп, че е “една от най-скъпите пустеещи места в света”.

В Англия има повече от 700 000 пустеещи домове, и много политици се питат как те могат да бъдат използвани, за да се реши проблемът с недостига на жилища. Кметът на Лондон Борис Джонсън предлага да се въведе по-висок муниципален данък на притежателите, които повече от две години не живеят или не отдават под наем своето недвижимо имущество.

“Недостигът на домове в Лондон е толкова голям, че изоставените недвижими имоти на авеню Бишоп изглеждат аморално”, смятат и от гражданската инициатива “Жилище в пустеещите домове”.

Агентите по недвижима собственост подчертават, че големият процент на пустеещи лондонски жилища е неизбежен, защото градът се счита за най-доброто място в света за инвестиции в недвижимо имущество.

Тревър Абрамсън, основателят на Glentree Estates, който е наблюдавал над 100 продажби на авеню Бишоп в течение на последните 40 години твърди, че всички опити за намеса в това, което притежателите правят със своето имущество, биха били непродуктивни. “Купувачите обичат Великобритания заради нейната свобода, либералните възгледи и неприкосновеността на частната собственост”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *