post

Започва изграждането на нов зелен оазис в центъра на Благоевград. Парковата площ ще заема 16 декара на брега на река Благоевградска Бистрица срещу кампуса на Американските общежития.

Новият парк е замислен с оригинални архитектурни решения и нововъведения. Той е съобразен със съществуващата екосистема и климатични особености на региона.

Зелената зона ще разполага с три детски площадки и рампа за скейтборд и ролкови кънки. Предвидени са още мрежа от алеи, пейки, беседка за отдих и чешми.

Паркът ще бъде достъпен и за хора в неравностойно положение. По време на строително-монтажните работи ще бъдат облагородени и съседните райони, които в момента се използват за нерегламентиран паркинг.

Заради променливото време първата копка ще бъде направена до края на март. Реализацията на проекта е част от програмата на кметския екип за повишаване качеството на живот в града.

Идеята се реализира по проект „Зелена и достъпна градска среда в Благоевград”, финансиран със 1 127 553,44 лв. по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *