post

Българските клиентите са основният контингент на балнео и СПА хотелите у нас, те съставляват 60% от посетителите. След нас се нареждат представители на Русия – 20%, следвани от Германия и Израел – по 10% от Германия и Израел, а останалата част се пада на страните от Балканския регион. Средната годишна заетост на един СПА хотел е около 60%, показват данни на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

След влизането в сила на Наредбата за сертифициране на балнео и СПА центровете от съюза прогнозираха, че 20% от хотелите лите няма да отговарят на критериите й.

Към момента около 100 са качествените хотели в този сегмент. Шест са хотелите, които са направили доброволното сертифициране по евроизискванията, което струва между 3000 и 5000 евро. Липсата на интерес от българските хотелиери към подобна атестация от Европейската балнео и СПА асоциация от съюза си обясняват с опасенията на бизнеса, че няма да могат да издържат на строгия одит, но напомнят, че тези сертификати са визитната картичка към Европа, съобщи economynews.

По данни на съюза около 2% от минералните ни води се използват, което по разчети на браншовата организация, означава, че около 24 милиарда евро се “изливат” всяка година. По тази причина от съюза съобщиха, че ще инициират специален закон за инвестициите в секторите балнео и СПА, който да облекчава вложенията в тези туристически сегменти.

На 28 и 29 май в Хисаря в рамките на конгреса си съюзът ще връчи първите си награди за иновации в областта на медикъл СПА и СПА туризма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *