post

„От 10 дни към Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) е преминала държавна фирма, като целта е да се реализира идеята за държавно строително предприятие, което да подпомага строителния бизнес да печели търгове в чужбина”. Това съобщи в интервю за БНР министър проф. Иван Данов. Той поясни, че тя ще има мениджърска функция, за да се сключват договори в чужбина, най-вече в близкоизточните страни.

„При обявяване на големи търгове се изисква много сериозна банкова гаранция. Строителните фирми, които повечето са средни и по-малки, не биха могли да получат такава гаранция. Когато има държавно участие не се изисква тази гаранция. Тази фирма ще сключва основните договори, останалите фирми ще работят като подизпълнители, без да се нарушава тяхната самостоятелност и финансови интереси”, посочи още министърът на инвестиционното проектиране.

Той не прие резултатите на Програма “Достъп до информация”, която определи като най-непрозрачно в кабинета “Орешарски” Министерството на инвестиционното проектиране. „Министерството е ново, бюджетът е отделен късно и затова информация за финансите на ведомството липсват на сайта на МИП.”

Данов обясни, че Министерството вече работи нормално, координират се и с общините. „Работим за създаване на нормативна база за социалните жилища. Проучваме опита, който имат други държави, относно показателите, които трябва да имат този тип жилища – управление, разпределение и самата им функция на пазара на недвижими имоти”, каза още проф. Данов.

Той се надява до края на лятото да има готово становище, план за действие какво трябва да се предприеме и как трябва да се финансират социалните жилища.

Работи се и по кадастъра, заяви министър Иван Данов. „Спекулациите с границите на имотите ще бъдат прекъснати. Ще има ясни граници докъде се простират имотите и откъде започват други територии”, каза още министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *