post

След четири опита да бъде продаден на търг, столичният хотел “Родина” е на път да си намери собственик. За 104-метровата сграда до Руски паметник ще бъдат платени исканите 22,72 млн. лв., информира вестник “Преса”.

По думите на съдебния изпълнител Георги Дичев, чиято кантора организира наддаването, са били подадени две оферти и има определен победител. Дичев обаче не е съобщил подробности за участниците в публичната продан.

Източници на изданието са заявлили, че победител е фирма “Дюни”, притежавана бизнесмена Людмил Стойков. Той е собственик на едноименния курорт на Черноморието, контролира заводите “Бесттехника ТМ – Радомир” и “Чугунолеене” – Ихтиман, има и други бизнеси.

Втората оферта е била на ОББ. Хотелът до Руски паметник бе пуснат на търг точно заради необслужван кредит на фирмата собственик “Родина турист” към банката.

Сега тече 7-дневният срок, в който купувачът трябва да внесе парите. Минималната цена на търга беше 22,72 млн. лв., но не е изключено печелившата оферта да е надхвърлила 23 млн. лв. Разгънатата застроена площ на хотела е 46 805 кв. м, а прилежащият терен – 6 дка. Капацитетът му е 525 стаи, като пред него в столицата е само х-л “Рамада” (бившият “Принцес хотел София”) с 601 стаи.

“Родина” се продава от съдебен изпълнител от лятото на 2013 г. Първият опит беше при начална цена 44,4 млн. лв. 104-метровият хотел е открит през 1981 г. Проектът е на арх. Евлоги Цветков и арх. Тодор Кожухаров. По груби изчисления на арх. Цветков строителството е струвало 15-20 млн. лв., или 13,5-18 млн. долара по тогавашния официален курс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *