post

Най-големият закрит воден парк в света се планира да бъде построен след около 4 години край Елин Пелин. Съоръжението е част от мащабния проект за развлекателен комплекс “Света София” на компанията “Бългериан Дивелопмънт Холдингс”, който ще се реализира със средства на азиатски инвеститори, съобщи изпълнителният директор на компанията Джоузи Лок, цитиран от investor.bg.

Общата инвестиция в проекта се изчислява на 1,5 млрд. евро, а очакваната възвръщаемост е 6-8 години, каза още Лок.

Инвеститорите в момента преговарят с правителството и с местната власт, за да уточнят терена, върху който ще се строи. Необходим е парцел с площ 1 500 – 2 000 дка. Подготвят се и документите, с които проектът “Света София” да кандидатства пред агенцията по инвестиции за приоритетен, уточни Лок. Целта на инвеститорите е да наложат проекта, както и София и България като цяло, като предпочитана дестинация за градски и конферентен туризъм.

Същите инвеститори преговарят и за придобиването на голф игрището до с. Равно поле край София. Очаква се преговорите по сделката да приключат скоро, коментира Лок. По думите й когато заработи на пълен капацитет, развлекателният комплекс “Света София” би удвоил годишния туристопоток към България. Според изчисленията на компанията през първата година от функционирането на комплекса легловата база вероятно ще бъде заета на около 60 на сто, а средният престой на посетителите ще бъде около 2,1 дни плюс още 1 допълнителен ден на друго място в страната.

Планира се в мащабния комплекс да бъдат построени хотел, който след приключването на първата фаза на строителството ще разполага с над 4 хиляди стаи, конферентен и изложбен център, закрит воден парк, голям мол, в който ще бъдат поканени да присъстват водещи световни брандове, някои от които в момента не присъстват на българския пазар, концертна зала, казино, детски център, барове и ресторанти, спортна зала, жилищна зона, както и закрита градина, вдъхновена от традиционната за България роза.

Джоузи Лок посочи, че в целия комплекс ще се промотират и представят традиционни за страната ни храни и обичаи, българският фолклор, култура и богатото културно-историческо наследство, както и българската природа.

Тя подчерта, че няма комплекс от такъв тип в Европа, заради което проектът си е спечелил подкрепата на представители на българската общественост, правителството, а и на чужденци, които биха го посетили, включително и на чужди инвеститори, които биха се включили в него.

Реализацията на проекта се планира да започне през юни, а крайният срок за приключването му е 36 – 44 месеца, посочи Джоузи Лок. По време на строителството ще бъдат разкрити над 10 хил. работни места.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *