post

Жилищата в центъра на София се очертават като хит на пазара през 2014 година. В първото тримесечие броят на сделките с имоти в елитните централни райони на столицата е нараснал двойно в сравнение с последните месеци на 2013 година. Това посочват от АДРЕС Недвижими имоти в доклада си за периода. Над 30% от покупките са за имоти на стойност над 100 000 евро, а целта на 20% от купувачите е инвестиция.

„Центърът отново прикова интереса на купувачите и там се сключват в пъти повече реални сделки”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС. „При това, покупките са в доста по-висок ценови сегмент спрямо останалите столични райони. По-скромните възможности за изграждане на нови обекти води и до по-висока конкуренция сред купувачите. Като резултат, някои покупки се правят на цени, по-високи от офертните. Имаме регистриран случай на компромис от страна на купувача с 6 500 евро”, разказва Павлов.

Друга отчетлива тенденция за периода, регистрирана от АДРЕС, е, че сделките на етап „груб строеж” отново са факт на пазара на жилища. Над 10% от продажбите през първото тримесечие на 2014 година са направени преди получаване на Акт 14. По данни на компанията, тенденцията на бързи покупки е валидна за почти всички нови проекти в големите градове и е знак за растяща увереност от страна на купувачите.

Според Павлов недовършените все още имоти са изборът на две основни групи купувачи, чиито мотиви за покупка не изискват незабавно нанасяне в новото жилище. Едната група са родители, които купуват за децата си, като очакванията им са имотът да е готов за нанасяне след няколко години, когато детето им ще потърси самостоятелност. Другата група са семейства, които вече притежават първо жилище, а търсенето им е свързано със стремежа да осигурят по-комфортно пребиваване и да разширят площта, на която живеят. Те виждат решението на проблема си в новите сгради, чийто принцип на строителство е различен от този в периода 2006-2008 година.

„Днес строителните предприемачи следват коренно различна политика от тази във времената на имотен бум, последвани от кризата”, коментира Павлов. „Неведнъж сме говорили за по-високите критерии за качество в строителството, на които сме свидетели през последните години. Сега обаче виждаме нова тенденция – дойде краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. Пространствата, които се проектират, са с около 30% по-обширни, а голяма част от тях са и с по-високи тавани”, допълва Павлов.

Продължава ръстът в броя на имотите, закупени с цел инвестиция, коментират още от АДРЕС. В първото тримесечие на настоящата година с този мотив с жилище са се сдобили близо ¼ от купувачите, докато делът им в първия месец на 2014 г. е 10%. Друг показател за стабилизирането на пазара е повишаването на броя сделки за жилища над 100 000 евро – за периода януари-март те представляват около 7% от всички.

Пазарът на жилища продължава да е благоприятен основно за купувачите, но това не означава, че позициите на продавачите са неизгодни, казват от компанията. Доказателство за това са все по-незначителните отстъпки, които се договарят – 1/3 от сделките през последните 3 месеца са сключени без компромис в цената. Според експертите, това се дължи на постепенното уеднаквяване на очакванията и изискванията на двете страни, което е и ключов фактор за подобряването на пазарните условия. Като резултат от този процес, 46% от сделките за периода са сключени в рамките на едва 1 месец, посочват още от АДРЕС.

Без съществени промени остават цените в началните месеци на годината, посочват от АДРЕС. Средната стойност за София е около 660 евро на кв.м, приблизително такава е и в Морската столица. Нивата в Пловдив са около 500 евро, а в Бургас – около 480 евро за кв.м жилищна площ. Ръст на цените през периода имаше в отделни, по-предпочитани от купувачите квартали. Запитванията в столицата са главно към райони като Люлин, Надежда, Младост, Овча купел, Борово, Дружба, Красна поляна, Лозенец, Свобода, Стрелбище.

Докато в предходни години пазарът на наеми бе сравнително пасивен през януари и февруари, топлата зима на 2014 г. накара наемателите да бъдат по-активни. Търсенето беше концентрирано главно в центъра на града, Южни райони и Младост. Средният наем варираше между 150 и 250 евро, а ремонтираната баня и кухня бяха водещ мотив за наемателите да сключат сделка.

„Пазарът на наеми може да се активизира в пъти, ако наемодателите решат да нанесат дори минимални подобрения в предлаганите имоти”, коментира Калоян Богданов. „Цена от 200 евро за двустайно жилище в комуникативен район на пръв поглед изглежда като изгодна сделка, която би сключил всеки наемател със съответния бюджет. Често обаче жилищата са в лошо състояние, с неремонтирани от години кухня, баня, настилки. Много хора не са склонни на подобен компромис и са принудени да сменят параметрите на търсенето си, което дава преки отражения в активността на пазара”, допълва Богданов.

Прогнозата на АДРЕС за следващите месеци е свързана със стабилност на цените и по-активно търсене. Яснота в регулацията, засягаща кредитите, би дала допълнителен тласък на пазара на жилища. Въпреки това растящата смелост на купувачите и традиционно активните пролетни месеци ще станат причина за по-голям брой сделки, посочват още от компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *