post

През следващите 12 месеца в страната ще бъдат изградени още 19 системи за управление на отпадъците, някои от които ще са с подкрепата на държавния бюджет. Това съобщи в Пазарджик министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

За рекултивиране на стари депа ще се използва ресурса на ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда), допълни екоминистърът, цитирана от БТА.

По време на брифинга министър Михайлова засегна и проблема с финансовите корекции, които ЕС нанася на общините за пропуски в екологичните проекти по програма “Околна среда”. Според не проблемът се корени в това, че корекциите налагат в края на изпълнението на програмата .

По думите ѝ корекциите са част от общата система на управление на структурните фондове. Не знам защо се приемат толкова трагично, каза Михайлова и припомни, че не става дума за спиране или анулиране на проекти. Ако имаше по-дълъг период на изпълнение, корекциите нямаше да се почувстват толкова тежко, но сега са концентрирани на финала на програмата, каза още министър Михайлова.

Тя посочи, че се търсят варианти общините да получат подкрепа, като уточни, че това не е помощ, която да обезсмисля корекциите, защото те се налагат за допуснати слабости.

Търсим начини да смекчим удара върху бенефициентите, но финансовите корекции трябва да бъдат един от уроците, които да си научим за следващия период, каза Искра Михайлова. Тя уточни, че идентифицираните пропуски към момента са в размер на 38 милиона лева.

По думите й за бъдещия програмен период се обмислят варианти проектите да бъдат интегрирани, за да може отговорността да се разпределя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *