post

Нови 72 километра магистрални пътища ще бъдат построени до края на следващата година. Това каза по време на пресконференция в Пазарджик министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Тя уточни, че това са Лот 3 на автомагистрала “Струма” и пътят София-Калотина. През тази година се очаква да приключи строителството на двата лота на автомагистрала “Марица”, Лот 4 на магистрала “Струма” и обходните пътища на Враца и на Монатана, което е общо 90 километра нови магистрални отсечки, каза още Терзиева, цитирана от БТА.

По думите на министъра сред приоритетите на правителството е ремонт и рехабилитация и на пътищата от втори и трети клас. Тази година са предвидени 50 милиона лева за такива отсечки, посочи Терзиева.

Тя добави, че идеята е ежегодно правителството да отделя между 70 и 150 милиона лева за превантивен ремонт на по-малките пътища, за да може да се възстанови републиканската пътна мрежа.

Министър Терзиева посочи още, че за област Пазарджик през тази година са осигурени повече от 17,3 милиона лева от публичната инвестиционна програма на правителството. Сред приоритетните обекти е и строителството на язовир “Луда Яна” край Панагюрище, чиято стойност е около 52 милиона лева.

Средствата са осигурени чрез заем от Световната банка и от държавният бюджет. Правителството е успяло да удължи с още три години срокът на споразумението за държавен инвестиционен заем със Световната банка, поясни Десислава Терзиева. Средствата от този заем трябва да бъдат насочени към строителство и рехабилитация на язовирите “Пловдивци”, “Студена” и “Христо Смирненски”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *