post

Една от най-красивите правителствени резиденции скоро ще се превърне в строителна площадка. През лятото там започва мащабен ремонт на уникалния царски дворец.

Сградата, построена за лятна резиденция на княз Александър Батенберг през 1885 г., е пред разруха. Пари за възстановяването й бяха осигурени по оперативната програма за регионално развитие още през 2012 г, но през юли м.г. с риск да загуби финансирането Министерският съвет прекрати първия търг за изпълнител с аргумента, че само един кандидат покрил изискванията, припомня в-к “Преса”.

Така в началото на т.г. бе обявен нов търг и на 22 май от „Дондуков” 1 подписаха договор с избрания изпълнител ЕКСА АД. Това е същата фирма, която беше класирана на първо място и в първата обществена поръчка.

Контрактът е за 6 197 443 лв. без ДДС. С тези пари до декември 2014 г. трябва да бъде направена реставрация и консервация на двореца, както и на другите две сгради до него – АТЦ и царската конюшна „Щал”. Средствата ще отидат за реставрация и консервация на археологически разкопки в крепостта Кастрици.

В надпреварата се включили още три участника, но предложението на ЕКСА АД било най-добро. Реконструкцията на двореца ще се прави по оригиналния проект на виенския архитект Виктор Румпелмайер, който проектира сградата в далечната 1882 г.

Идеята предвижда реставриране и експониране на двореца с неговата основна функция и вид – царска резиденция като музейна сграда експона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *