post

Все по-определящ фактор при избора на жилище се оказва добрата изолация. За да пестят от сметки за ток, българите, решили да се сдобият с нов дом, избират екоапартаменти. Все по-взискателни купувачите стават и по отношение на материалите, от които е изпълнен даден обект и не са склонни да похарчат парите си за каквото и да било ново строителство, пише в-к “Стандарт”.

Според експерти в момента има глад за екожилища и всеки подобен проект би бил печеливш, ако е изпълнен правилно.

Хората вече се научиха какво точно да търсят, когато купуват жилище, и грижата за бъдещите сметки за ток или парно са един от основните въпроси, които ги вълнуват при избора. Специалистите твърдят, че много от новопостроените сгради не могат да бъдат продадени точно защото не са изпълнени в съответствие с изискванията за енергийна ефективност.

Местонахождението е друг ключов фактор при избора на ново жилище. Дори обаче то да е добро, а околността е неприветлива и няма зеленина, има възможност хората да се откажат от покупката.

Започва да се забелязва и нарастващ интерес към „умните“ жилища, подходящи за хора с по-големи финансови възможности. Това е и ниша за инвеститорите в строителството.

Анализ на голяма агенция за недвижими имоти сочи, че най-желаните имоти от купувачите в София са тези с площ между 50 и 80 кв. метра. Между 30 и 50 хил. евро пък са готови да платят хората за новия си дом в столицата. Данните за втората половина на 2013 г. сочат още, че най-голямо увеличение се наблюдава при купувачите, готови да отделят до 30 хил. евро за покупка на апартамент. Най-голям спад в търсенето пък има при жилищата с цена между 80 и 120 хил. евро.

От началото на 2014 г. се отчита лека промяна в търсенето на апартаменти в София по отношение на тяхната площ. Все още най-предпочитани остават апартаментите между 50 и 80 кв.м. При маломерните жилища под 50 кв.м. има покачване на търсенето до 11% от общия обем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *