post

Чрез новата линия Варна-Истанбул изграждаме един международен мост, който предстои да допринесе за ръста на българския туризъм. Летището в Истанбул, Турция, е международен хъб, разпределящ авиопотоците за Източна Европа и Близкия изток. Така ние осигуряваме въздушен мост от една страна с Китай, Япония и Тайланд, а от друга със страните от Северна и Южна Америка. Това каза във Варна заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който присъства на откриването на новата директна линия Варна – Истанбул.

Първият самолет в направление Истанбул-Варна кацна на летището в морската столица вчера след официалното откриване на линията.

„Варна може да стане директна точка за полети, идващи от централна и западна Европа”, каза още зам.-министър Ботев.

Летището в морската ни столица е най-близкото за населението на Румъния на Югоизточна Украйна, Югозападна Русия и Молдова. „За България това е потенциален пазар от над 15 млн. чуждестранни гости”, подчерта заместник-министър Ботев.

Към момента самолети на Turkish Airlines летяха само до София. През последните две години сътрудничеството между България и Турция в областта на гражданската авиация се развиваше по посока на медицинския туризъм. Полетите Истанбул-Варна ще обслужват пътници целогодишно.

Полетите по направление Истанбул – Варна – Истанбул се изпълняват в дните вторник, сряда, петък и неделя. В сряда и петък часовете на кацане във Варна са 13:40, а във вторник и неделя 15:30 часа местно време. Излитането от Варна е в 14:25 часа в дните сряда и петък, и в 16:20 във вторник и неделя.

Полетите по новата въздушна линия се обслужва от самолети Boeing 737, Airbus 319, Airbus 320, и Airbus 321.

От Летище Ататюрк, който е важен транспортен център, новите полети предоставят на пътниците възможност за удобни връзки до различни точки в целия свят. Turkish Airlines изпълнява полети до над 240 дестинации в цял свят. Националният превозвач на Турция продължава да бъде една от най-добрите авиокомпании в света и се нарежда сред авиопревозвачите с 4-звезди, според престижната класация на Skytrax – световна рейтинг система за оценяване на авиокомпании.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *