post

С близо 32% са спаднали сключените арендатни договори за първото тримесечие на 2014 г, показват данни на Агенцията по вписвания. По традиция първото тримесечие бе най-силният период на годината за 2012 и 2013 г. със съответно 21579 и 22196 броя.

Лидери по брой арендни договори са в Добрич, където цената на земята, а и заплащаните ренти са най-високите в страната. Втората позиция за периода от 1 януари до 31 март се държи от Лом, който бе лидер на пазара през 2013 г. Над 500 договора отчитат още от четири служби по вписванията – Монтана, Враца, Ловеч и Русе, докато Кнежа е с 449.

В топ 10 попадат още Елхово, Червен бряг и Плевен.

Нито един аренден договор не е подписан в Ардино, Велинград, Етрополе, Несебър и Своге, докато спад от над 90% има в Крумовград и Момчилград, пише Profit.bg.

След 1 януари 2015 г. всички офшорни дружества, които притежават ниви в България, ще бъдат глобявани. В случай, че не изпълнят изискването на закона, те ще бъдат глобявани със 100 лева на декар. При неизпълнение на закона след изтичане на гратисния период санкцията се утроява и става 300 лева (след 3 месеца). Българските компании, които ще са собственици на земеделска земя пък трябва да имат най-малко пет годишна история. Това най-малко ще означава, че големи количества земя се очаква да сменят собствеността си в близките месеци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *