post

Перспективите за по-висок ръст на икономиката и стабилното търсене на бизнес имоти доведе до активизиране на инвеститорите и продавачите през 2014 г. За стабилизация говорят и данните – приключени транзакции на стойност поне 25.6 млн. евро за първата половина на годината. В тази сума обаче не се включва сделката за „Сити център София“, тъй като нейната стойност не е обявена официално. За сравнение през 2013 г. инвестициите в бизнес имоти (бизнес сгради, както и на земя за строителство) са възлезли на 66 млн. евро. Данни на консултантската фирма за имоти Forton показват, че през първата половина на 2014 г. са завършени 10 сделки срещу 5 в същия период на миналата.

“Въпреки политическите сътресения в последните седмици интересът остава силен, затова считаме, че е  напълно възможно прогнозата ни за €130 млн. евро общ обем на пазара в края на годината да се изпълни“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на стратегическия партньор за България и Македония на глобалната компания Cushman & Wakefield.

От Forton смятат, че шансове за възстановяване имат търговски проекти, изградени по международни стандарти и с добро местоположение. Според експерти причина да не реализират потенциала си е високото равнище на задлъжнялост и липсата на професионално управление. „Намаляването на задлъжнялостта и ангажирането на професионалисти с отдаването под наем и управлението могат да бъдат достатъчните условия за обрат“, коментира Мая Балтаджиева, мениджър „Управление на имоти“. От компанията наблюдават интерес към кредиторите да подкрепят проектите, а в краен случай – да ги придобият. Според Балтаджиева голяма част от банките нямат капацитет да управляват подобен тип имоти, което може да доведе до нови загуби, затова те често предоставят управлението на компании като Forton.

В инвестиционните сделки за момента предимство имат търговските площи пред хотелите. Според експерти обаче все още  ерано да се говори за тенденция, тъй като обемите и в двата сектора в последните години се предопределят от единични сделки. Пазарът е подкрепен и от по-висок брой на сделките със земя.

„От началото на годината има пет значителни сделки. Но освен постоянно активните търговски вериги, логистични компании и индустриални производители на пазара се завръщат и строителните предприемачи“, каза Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и парцели“ във Forton. „Търсенето на терени за строителство е насочено към жилищния сектор, като имотите в престижни райони привличат съществен интерес. Същото се отнася и до парцели, привлекателни за развитие на офис проекти по главни булеварди и в центъра на града.“

Два автомобилни гиганта, които влизат в топ 10 на най-големите производители в света оглеждат страната ни, за да отворят завод тук, каза Владимир Гюрджиев. Плановете им са за откриване на заводи, в които да работят 500-600 души. Затова цеховете ще се изградят в град с над 20 000 жители, който се намира в близост до Технически университет.

Очаква се в края на тази или началото на следващата година да започне реализацията поне на едната от тези инвестиции. Видин пък е избран за място за изграждане на завод от шивашки гигант, който прави дрехи за някои от най-известните марки в света, съобщи още Гюрджиев.

Според регулярното тримесечно пазарно проучване на Forton повишеният интерес на инвеститорите е мотивиран от възстановяването на пазарите на имоти, съчетан с възможностите за придобиване на подценени активи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *