post

След деветмесечна работа кръстовището на две нива при булевардите „Пейо Яворов” и „Стоян Михайловски” при сградата на Софийската духовна семинария вече е отворено за движение. Официалното откриване направиха кметът на столицата Йорданка Фандъкова и председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, при чийто кметски мандат започна идейния проект.

С пускането на обекта се очаква преминаването на превозни средства да става за две минути. За сравнение преди ремонта са били необходими между 15 и 17 минути. Наред с това трябва да се отбележи и положителният ефект за екологията на града – намаление на вредните емисии с около 40%.

При кръстовището е изградена и шумозащитна стена, отводнителната система от тръбни отводнители със странично оттичане, система от интелигентни светофари, които чрез датчици вградени в пътното платно приемат сигнали за обема на трафика и успяват да направят максимално адекватна организация на движението. Строителството включва и нов пешеходен подлез, който е връзка за преминаване между кв. „Лозенец” и Борисовата градина. В него е изграден и асансьор за достъп до парка на трудноподвижни хора имайки с детски колички. На ново е и изградена инженерна инфраструктура. Построен е нов водопровод – почти 1 км и 1,5 км канализационна мрежа, както и около 600 м електропреносна и комуникационна инфраструктура. Ще продължи работата по изграждането на тротоара към сградата на Семинарията, както и ремонта на оградата на висшето училище.

Кръстовището е продължение на вече изграденото съоръжение от същия тип при Телевизионната кула. Чрез естакадата при Семинарията се осъществява безконфликтно провеждане на движението по бул. „Пейо Яворов” над бул. „Стоян Михайловски”. Тя осигурява и връзката с бул. „Черни връх”, която преминава над бул.„Симеоновско шосе”, покрай болница „Токуда” по ул. „Сребърна” до бул. „Черни връх”, а като следваща стъпка е предвидено разширението на бул. „Черни връх” до Софийския околовръстен път.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *