post

Туристическият бранш ще настоява за създаване на министерство на туризма, стана ясно на заседание на най-големите организации от сектора при зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев. Хотелиери, туроператори, ресторантьори и екскурзоводи от години настояват браншът, който формира между 13% и 15% от БВП на страната, да има свое министерство.

Тежкият туристически сезон през това лято и многото кризи, които трябваше да бъдат преодолявани, за пореден път доказаха огромната нужда от министерство на туризма. При създаването на такава структура ще може по-гъвкаво да се реагира на бързопроменящите се условия в сектора, категорични са от бранша. Според тях не бива да се губи нито ден и ведомството трябва да бъде обособено още по времето на служебния кабинет, който ще бъде формиран от президента Росен Плевнелиев. Затова искане за създаването на ведомството ще бъде отправено в писмо до държавния глава още сега, обясниха от бранша, цитирани от standartnews.

За да бъде запазен ангажиментът и от следващите управляващи, писмото ще бъде адресирано и до лидерите на политическите сили. Според бранша спешно трябва да се инвестират средства в реклама на родния туристически продукт. Хотелиерите и туроператорите предлагат за тази цел да бъдат отделени оставащите 2,5 млн. лв. от общо обещаните 10 млн. лв. от кабинета “Орешарски”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *