post

Пазарът на имоти вече започва да бележи значителен ръст, все повече хора предпочитат да инвестират парите си в имоти. Това каза пред БНТ Калоян Богданов от Адрес. По думите му продажбите на имоти на стойност над 100 000 евро бележат двоен ръст.

Тенденцията собствениците да отдават под наем новозакупените си жилища също нараства. ”И вече около 15 -20% от сделките са ни такива, купува се имот, за да се отдава под наем и да се очаква по-сериозно повишение на неговата цена”, заяви Богданов.

В столицата най-желани са двустайните апартаменти на цена около 55 хиляди евро, следвани от тристайните – 75 хиляди евро. Едностаен апартамент може да бъде намерен на цена от 35 хиляди евро. Според брокери намалението на лихвите по банковите депозити е една от причините за по-голямото търсене на имоти.

”Юни, юли са първите месеци, в които от години имаме движение в минус от банковите депозити. Най-вероятно голяма част от тези пари се връщат в банките, но и голяма част от тях отиват в имоти. Знаете, над 90% от българите си имат собствен имот, така че това доведе и до този ръст в търсенето,” добавя Богданов.

Повече продажби има в големите градове. Не спада и интересът към офисите. Не е малък и процентът на собствено финансиране при осъществяване на сделките.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *