post

Поне 30% по- малко сделки с руснаци отчитат брокери на недвижими имоти по морето. Интересът е изчезнал и немалко руснаци вече пробват да се освободят от купеното, пише “Труд”.

Още през март – април, когато ЕС обсъждаше затягане на визовия режим за посещения на руски граждани в страни от общността, специалисти от бранша отчетоха, че има забавяне и отлагане на планирани сделки. Тогава надделяваше мнението, че това е само временно явление и когато кризата Русия – Украйна отмине, сделките все пак ще се сключат. Но в края на юли и началото на август стана ясно, че определено има криза с руснаците, които бяха движещата сила особено на пазара на ваканционни имоти.

Според управителя на веригата от агенции за недвижими имоти “ЕРА” Теодора Димитрова през първото полугодие на тази година в региона на Варна и Бургас има 35% по-малко вложения на руски граждани в недвижими имоти в сравнение със същия период на миналата година.

Местни агенции допускат, че подобни данни силно подценяват случилото се. Според Владимир Ковалийски от Варна сривът вече е достигнал 50%. Клиентите от Русия и страните от ОНД са се отдръпнали първо от купуване на имоти около Бургас и Слънчев бряг, а по-късно се е случило видим отлив и от имотния пазар по Северното Черноморие.

Нещо повече – дори част от руснаците, които вече са се снабдили с втори дом по Българското Черноморие, искат да се освободят от него и почват да продават. Засега обаче безуспешно, защото най-често искат да вземат за недвижимостта същата цена, която са платили.

Кризата с Украйна сама по себе си не може да е причината за отдръпване на руските купувачи. Но събитията повлякоха след себе си и силно обезценяване на руската рубла, което почти изведнъж е лишило тези купувачи от предишните финансови възможности.

Друга важна причина е отдръпването на самите туристи от Русия. Поне досега механизмът на този пазар винаги бе свързан с почивка в България. Руснакът обикновено първо идва като турист, харесва му и почва да търси постоянно жилище с цел по-късно да се пресели на Българското Черноморие или поне да доведе семейството си.

А точно това лято за първи път от 4 години насам има спад на руския пазар. Още в началото на сезона туроператорите предупредиха, че записванията са с 10-15% по-малко. В края на юли големи курорти като Албена вече отчитат 5% по-малко туристи от Русия. Освен обезценяването на руската валута причината бе и че Москва призова държавните чиновници да почиват в Крим. За капак на всичко това лято се случи и безпрецедентен фалит на цели 6 големи руски туроператорски фирми, част от които зарязаха туристите си в чужбина, включително и в България. Това ще има дългосрочни последици върху интереса към страната нищо че България не носи никаква вина за проблема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *