post

Между 200 и 270 млн. евро ще струва изграждането на нов мост над река Дунав. Това става ясно от проучвания, направени на четири места, на които евентуално може да бъде изградено новото съоръжение. Предвижда се във втория етап да се обсъди по-конректно възможността за изграждане на жп линия и колко ще струва това.

По думите на Елеан Гагов, експерт в Министерството на регионалното развитие и благоустройството вариантите за изграждане са Оряхово-Бекет, Силистра-Кълъраш, Русе-Гюргево и Никопол-Турно Мъгуреле. На българо-румънски форум в Русе, проведен в началото на юли, станало ясно, че и България, и Румъния са съгласни да се построят повече мостове, които ще свързват едни от най-бедните региони и ще привлекат инвестиции, ще увеличат трафика и ще помогнат на местния бизнес.

Консултантът, който е нает да направи проучване къде да е третият мост е фирма “Транспроект 2001”, която има договор с Министерство на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния. Той е разработил по три варианта за свързване през реката за всяка двойка градове. Само за Силистра – Кълъраш вариантите са два.

За изграждането на третия мост ще се търси европейско съфинансиране в следващия програмен период 2014-2020 г. Това обаче ще стане след като се реши къде ще се строи той, пише в. „24 часа“.

Обсъжда се два от мостовете освен да осъществяват пътна връзка, да имат и жп линия, която да свързва мрежата на двете страни. Къде точно ще се намира третият мост ще стане ясно до 2 месеца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *