post

Интересът към земеделските земи отмина и се прехвърли върху парцелите за жилищно строителство. Терените за строеж край големите градове се превърнаха в една от най-желаните стоки на пазара на имоти. Компаниите, инвестиращи досега в земеделски земи, също се преориентират към новата златна ниша, както я наричат брокерите, пише “Стандарт”.

В понеделник една от фирмите, специализирана в търговията с ниви – Риъл Булленд, ще направи промяна в устава си. С новите правила тя ще може да започне да оперира и на пазара на жилищни парцели. По този начин ще придобием по-голяма гъвкавост и ще успеем да постигнем диверсификация на риска, коментира Таня Анастасова, член на борда на директорите на компанията. Освен инвеститорите собствениците на ниви също предпочитат да се отърват от парцели, които не ползват и за които не получават или взимат не особено добра рента, и да прехвърлят парите си в апартаменти. Това обикновено са хора, които искат да купят жилище за себе си или за близките си, обясни Евгени Василев, изпълнителен директор на Арко Недвижими имоти. Той потвърждава, че когато търси парцел за реализация на проекти на фирмата, почти винаги преди него е имало пет-шест други компании, които също са отправили запитвания за същия парцел.

Според Теодора Димитрова, която управлява Ера Недвижими имоти, в последната година се наблюдава сериозен инвеститорски интерес към парцелите за жилищно строителство, какъвто не е имало в последната петилетка. Хората, които имат спестени пари и са ги държали в банките, сега предпочитат да ги извадят и да ги вложат в сигурен актив, какъвто са апартаментите, допълва тя. Така предлагането на качествени апартаменти започва да се изчерпва и е нормално инвеститорите да търсят начин да покрият изискванията на купувачите като строят нови сгради, коментират брокерите. Според Теодора Димитрова именно засиленият интерес към закупуване на жилища е причината фондове, специализирани в търговията със земеделски земи, да се преориентират към покупката на терени за жилищно строителство.

Има повишено търсене и недостиг в сегмента готови комуникативни жилищни сгради с акт 16. Съответно вече около година и половина има повишено търсене на парцели, особено в София – в центъра и около най-удобните метростанции. Предприемачите се насочват към по-малки, кокетни сгради предимно с двустайни и тристайни апартаменти, каквото е актуалното търсене в столицата. На много от забавените строежи отново се работи активно и качествени сгради успяват в рамките на няколко месеца от началото на продажбите да достигнат 30-40% продажби от изграждащите се апартаменти, коментира маркетинг мениджърът на Адрес Недвижими имоти Калоян Богданов.

В същото време пък проблемите със спрения износ на храни към Русия, сериозните разходи, които правят земеделците, за да спасят продукцията си от пороите и сушата, както и ниските изкупни цени, натискат надолу цената на земята. За първи път от няколко години Националният статистически институт отчете спад в цената на нивите. Очаква се той да продължи, коментират брокерите, специализирани в продажбата на земеделски парцели. За да спасят приходите си, много от тях са решили да се преориентират и да започнат да работят с парцели за жилищно строителство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *