post

Около 10% от българския жилищен пазар се формира от чуждестранни купувачи. Повечето от тях търсят ваканционни апартаменти или къщи, обикновено са привлечени от черноморското крайбрежие, в частност от градовете Варна и Бургас, следвани от ски курортите като Пампорово и Боровец.

Това коментира пред New York Times Станислав Петров, мениджър продажби в Select Properties Bulgaria – агенция с офиси в България и Великобритания.

По думите му София е третият най-предпочитан район от чуждестранните купувачи, като цените там са по-високи от тези по Черноморието или в ски курортите, съобщава investor.bg.

Сред чуждите купувачи има търсене на „плажни къщи на първа линия“, които са с високи цени, обяснява пред вестника Златка Георгиева, мениджър продажби на Best Bulgarian Properties, агенция с офиси в чужбина.

Британските купувачи, които допринесоха за надуването на балона на жилищния пазар в България от 2000 до 2008 г., изчезнаха в голяма степен след 2008 г. и бяха заменени от руснаците. Тази година обаче британските купувачи се завръщат към българския пазар, като броят им расте, казва Полина Стойкова, главен оперативен мениджър на Bulgarian Properties. Няблюденията й показват стабилно завръщане на британските купувачи през последните два месеца, а очакванията й са тази тенденция да продължи.

Руснаците остават най-голямата група чужди купувачи на жилища в България, като сред тях има и клиенти от Германия, Франция, Холандия, Белгия, Украйна, Скандинавия, САЩ, Канада, Австралия и Южна Африка, отчитат брокерите.

През последните две години нараства интересът към България и от страна на купувачи от Близкия Изток от страни като Ливан, ОАЕ, Сирия и Пакистан, казва Петров.

New York Times има рубрика, озаглавена „House Hunting in …“ (На лов за жилище в…). Последната статия от нея е посветена на България. В материала се представя крайбрежна вила между Албена и Балчик, която се продава срещу 755 260 долара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *