post

По доста голяма част от проектите по публичната инвестиционна програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите” има изоставане и тъй като периодът на усвояване на средства по програмата е до края на 2014 г., ние ще предложим на Министерския съвет да приеме постановление, с което да се ускори сключването на договори за изпълнение на тези проекти. Това каза на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) заместник-министърът на финансите в служебното правителство Кирил Ананиев.

Той подчерта, че желанието на правителството е да се изпълнят колкото може повече проекти, но има обективни причини при самите бенефициенти, които няма да им позволят да изпълнят проектите си до края на годината, и в тези случаи е по-добре проектите да бъдат прекъснати. По предварителни оценки става въпрос за проекти на стойност около 100-150 млн. лева. „Този ресурс ще бъде освободен и ще се върне в бюджета”, обясни Ананиев, цитиран от infostock.

Той посочи, че Министерството на финансите ще внесе проект на постановление в Министерския съвет, с което да се определи крайна дата – възможно е това да е 15 септември – за сключване на договори с изпълнителите на съответните проекти и там, където този срок не може да бъде спазен, проектите изобщо да не бъдат започвани.

Пред журналисти заместник-министърът на финансите заяви, че служебното правителство твърдо ще отстоява позицията при актуализацията на Бюджет 2014 дефицитът да не надвишава 3 на сто от БВП, за да бъдат спазени критериите от Маастрихт.

В момента по оценка на финансовото ведомство неизпълнение на приходите до края на годината ще е около 900 млн. лв., затова ще бъдат взети мерки и в НАП, и в агенцията “Митници” за повишаване на събираемостта.

„Трябва да бъде и минимизирана загубата на средства по европейските програми, а това може да стане с финансиране на проектите от страна на бюджета”, посочи още Ананиев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *