post

За последните два месеца има ръст от 5 – 10 на сто на изповяданите сделки с жилищни имоти и на търсенето на жилища, като се търсят предимно имоти до 100 кв. м.

Според брокера Орлин Владиков с покупката на имот хората търсят по-голяма сигурност за спестяванията си. “Ако тази несигурна обстановка около България се запази, ще има увеличение на сделките с недвижими имоти и през следващата година”, прогнозира той.

По думите му освен към най-купуваните жилища до 100 кв. м интерес се отчита и към луксозния сегмент, като вече има не малко сделки с имоти, които доскоро трудно намираха купувачи.

“Ако преди се търсеха предимно маломерни жилища, сега заради спада на цените интересът на купувачите е насочен към двустайни и тристайни апартаменти. В момента става дума предимно за частни инвестиции. Заради обстановката около Украйна корпоративните вложения у нас са по-скоро екзотични”, обяснява Владиков.

“Отделно други европейски държави предлагат по-добри инвестиционни условия. В Унгария например може да се купи евтина собственост за 20 000 – 30 000 евро, което дава право на престой там и затова много дребни вложители се насочват към тази бивша соцстрана”, допълва той.

Брокерът прогнозира, че за 2014 г. ръстът в продажбите на ваканционни имоти спрямо предходната година ще е 4 – 5%. “Търгуват се най-евтините едностайни имоти предимно по Черноморието”, отчита Владиков. “Руски говорещите продължават да са основните клиенти на този пазар. Интерес на нови купувачи към българския пазар няма”.

Според Владиков единственият сегмент, който по традиция остава стабилен както по отношение на цени, така и по отношение на търсене, е този на земеделски земи. Няколко дружества със специална инвестиционна цел предложиха големи комасирани масиви на пазара, но това не доведе до спад на цените.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *