post

Има място и нужда от въвеждането на стимули за купувачите на жилища в България, особено за купувачите на първи дом. Това коментира Франсоа Ганьон, президент на ЕРА Европа, цитиран от investor.bg. Според данните на компанията от всички държави, в които фирмата оперира, България е с най-високи лихви по ипотечните кредити – 7,1% към средата на тази година, спрямо под процент в Турция например, 2,4% в Швеция или 3,1% в Чехия.

Същевременно страната ни е в топ три на държавите с най-висока безработица. Двата фактора ограничават пазара, особено за новонавлизащите участници, макар че нивото на частна собственост на жилищата в България е сред най-високите в Европа, коментира Ганьон.

Като цяло в Европа жилищният пазар остава стабилен и с позитивни перспективи, но със сериозни различия между държавите. Като най-стабилен той очерта пазара на имоти в Германия, където цените остават по-ниски в сравнение с други водещи европейски икономики, въпреки силното търсене. То обаче е задоволено с адекватно предлагане.

За разлика от Германия, Франция е жилищният пазар с изключително мрачни перспективи заради специфичната жилищна политика, която провежда правителството. В момента и цените, и наемите са изключително високи, заради което кабинетът реши да наложи „таван“ на наемните равнища и в някои региони да ограничава и собствеността. Това кара купувачите да заемат позиция на изчакване, за да видят какво ще се случи.

Сред държавите със стабилни пазари с добри перспективи са още Швеция, Холандия, Белгия, Чехия, Австрия. Пазарът на Швейцария е започнал да се забавя заради изключително високите цени, сочат още данните на компанията. Бумът в Турция също се успокоява, но резкият ръст на сделките през миналата година се обяснява с промяната на законодателството, свързано с покупката на имоти от чужденци, както и с чисто статистическото отчитане на сделките между членове на семейството, което допреди това не се правеше, коментира Ганьон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *