post

Проектопостановление на Министерския съвет предлага НКЖИ да получи от държавния бюджет 15 млн. лева под формата на капиталов трансфер. Това става ясно от предложение, което е публикувано за обсъждане на страницата на Портала за обществени консултации.

Със средствата ще бъде подпомогната реализацията на три проекта – за реконструкцията на  жп линията „Пловдив – Свиленград“ (в участъка от Първомай до Свиленград), модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив, който е част от Транс-европейската железопътна мрежа и рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци от жп линията Пловдив-Бургас, съобщава investor.bg.

Проектите са одобрени от Управляващия орган на ОП „Транспорт“ и Европейската комисия, става ясно от изготвените мотиви за това решение.

Планираната сума трябва да покрие част от съфинансирането на тези проекти, което дължи държавното предприятие за строително-монтажни дейности, извършени по проектите, финансирани по ОП „Транспорт“ през тази година.

Най-големи са задълженията на НКЖИ по отношение на дейностите по участъка от жп линията Пловдив – Свиленград – 6,7 млн. лева (без ДДС). За Септември – Пловдив нужното съфинансиране е на стойност 5,3 млн. лева, а за рехабилитацията на участъците по трасето „Пловдив – Бургас“ – 3 млн. лева.

Мнения за направеното предложение се набират до 30 септември.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *