post

Все още няма нито един избран изпълнител за текущо и зимно поддържане на републиканските пътища, съобщи пред “Преса” шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров. Част от досегашните договори изтичат през ноември и декември. Още в края на 2013 г. е трябвало да бъдат пуснати търговете, за да може тази есен да се знае кои ще са новите фирми, които ще чистят снега. Това обаче не е било направено, а процедурите са стартирали едва този август. Именно затова те все още са на етап разглеждане.

Оказва се, че една от причините за забавянето е изготвянето на новата методология за определяне на цените. Тарифите ще се уеднаквят след въвеждането на таван. Целта е да се избегне абсурдът с гигантските разминавания в различните области. Например в Плевенско минали зими фирмите прибираха по 2586 лв./км за почистване, а в Благоевград и Пазарджик – по 540 лв./км.

Инж. Лазар Лазаров обясни, че за пътните управления, където кандидат не може да бъде избран в срок, съществува вратичка, тъй като Законът за обществените поръчки позволява да бъде сключен договор до 200 000 лв. със стария изпълнител.

Освен изпълнители за зимната поддръжка липсват и пари. Търсят се над 12,5 млн. лв. В Пътната агенция се надяват от актуализацията на бюджета да останат средства и за това перо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *