post

Малко над 30% от осъществените сделки с недвижими имоти в страната са в седемте града на България с по над 100 000 души – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен, сочи справка на Profit.bg.

Вече три поредни тримесечия повече от 30 на сто от закупените имоти са именно в тези градове. Именно там е и по-лесно да бъде намерена работа, предвид високата безработица в страната. Данни на Агенцията по вписвания сочат, че София, Пловдив и Варна са топ градовете за инвестиции в имоти, от гледна точка на брой на сделките, но не така седят нещата и според цените.

Пикът на имотите бе през третото тримесечие на 2008 г. Оттогава насетне цените са отчели спад от 40.34 на сто в София, по данни на Националният статистически институт, по 35% в Бургас и Варна и 42 на сто в Пловдив. Стара Загора се намира в средата със спад от 38%, докато на двата полюса са Русе с понижение от 45 на сто и Плевен с едва 20 процентово понижение.

Или иначе казано, имотите в Плевен са най-устойчиви на кризата, след като средните цени се понижиха от 975 лв./кв. м на 779 лв./кв. м.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *