post

Най-новата офисна сграда в “Търговски център Европа” (ТЦЕ) излиза на наемния пазар. Тя е с обща разгърната площ от 16 800 кв.м, като в нея ще се помещават офиси, складове, магазини, кафе-ресторант, спортна зала. Тя е и една от малкото на офисния пазар, чието завършване се очаква в близките месеци, след като в кризата бяха спрени или останаха незапочнати редица други проекти, съобщава capital.bg.

Към момента останалите площи в “Търговски център Европа” са с 98% запълняемост, което бе и причина собствениците на комплекса да започнат строителство на нова сграда. Инвеститори са БНК и “Козметик плюс”. Сградата покрива изискванията за клас А офис площи като окабеляване, вентилация, разпределение на площите, места за паркиране и др. Цените, на които ще се отдават офисите, също са около средните за този сегмент в София и варират между 10 и 12 евро/кв.м в зависимост от етажа.

Доскоро подобни наемни нива бяха по-скоро постижими в големите офис проекти като ETC и Megapark на бул. “Цариградско шосе”, докато районът на летището се приемаше от много наематели за по-отдалечена и труднодостъпна зона. Очаква се обаче нагласите да се променят след очакваното завършване на метростанция в близост следващата година. Мениджърът “Недвижими имоти” на ТЦЕ Тодор Кавръков уточни, че Сграда 1 ще има 8000 кв.м офис площи. Разпределението не позволява на един етаж да се помещават повече от четири офиса, всеки от тях по минимум 200 кв.м. Последният етаж ще бъде с луксозно изпълнение, а наемните цени ще са по договаряне.

Според Кавръков сградата е подходяща и за наематели, които търсят офис и склад на едно място. Предвидени са 4000 кв.м складове, като още при проектирането е планирана топла връзка между двата типа площи. Наемните цени на складовете са между 3 евро и 6 евро/кв.м.

Едно от големите предимства на Сграда 1 на офис пазара се очаква да е сертификатът по британската система за екологична оценка BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Подобни сертификати все още са рядкост на офис пазара, но според Тодор Кавръков  много чуждестранни наематели търсят подобни площи. Към момента в България има три офисни сгради, които разполагат с британския екосертификат. Две от тях са в ТЦЕ – Сграда 1 и Сграда 15 от проекта. Оценката по BREEAM значително намалява разходите на наемателите за консумативи и е стандарт за устойчиви и екологични сгради. Освен това новата сграда в ТЦЕ ще има и голяма озеленена зона за отдих. Мениджърите на комплекса посочиха, че от нея ще могат да се възползват не само наемателите, но и живеещите в района.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *