post

Германският град Мюнхен е на път да се превърне в лидер при устойчивото развитие. До 2020 г. Европейският съюз (ЕС) се надява 20% от потребяваната енергия да е от възобновяеми източници. Местните власти в Мюнхен обаче отиват няколко стъпки по-напред, като планират до 2025 г. 100% от енергията да е „зелена“. Това ще превърне града в световен лидер по устойчиво развитие, пише CNBC, цитиран от investor.bg.

„Принудихме компаниите за комунални услуги да инвестират във възобновяема енергия“, коментира Хеп Монатцедер, бивш кмет на Мюнхен. “Всички големи градове трябва да направят същото, защото няма как да предпазим планетата“, допълва той.

Stadtwerke München (SWM) – градската компания за комунални услуги, ще трябва да произвежда 7,5 млрд. квтч „зелена“ енергия, за да посрещне търсенето. Амбицията заслужава възхищение, но дали целта е постижима?

С бюджет от 9 млрд. евро SWM обяви няколко нови проекта за чиста енергия, включително водноелектрическа централа на р. Изар, която ще произвежда ток, достатъчен за нуждите на 4 хил. жилища годишно. В зоопарка в Мюнхен дори и слонската тор се превръща в гориво.

И въпреки инвестициите в проекти за „зелена“ енергия в и в близост до Мюнхен, това няма да е достатъчно, за да се посрещнат нуждите на града, в който живеят над 1 млн. души. SWM инвестира в проекти за възобновяема енергия из цяла Европа. Произвежданата енергия се подава обратно по европейската интегрирана мрежа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *