post

3,5 км от магистрала „Струма“ между пътния възел за Петрич и границата с Гърция ще бъдат пуснати най-късно до края на ноември. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров като уточни, че за това са се договорили с гръцката фирма-строител на участъка.

„Трасето на въпросния участък е почти готово. Остава да се положат още малко насипи, асфалта и да се монтират мантинелите. Работата е за за по-малко от месец“, заяви той пред „Монитор“.

По думите му вече е постигнато принципно споразумение фирма „Актор” да довърши най-късата отсечка от автомагистрала „Струма” между Сандански и Кулата, като за целта ще бъде удължен и договорът с гърците.

„Искаме обаче те да активизират работата си на обекта и имаме обещание от тяхна страна още до края на тази седмица да има видими резултати”, уточни пътният шеф.

Лазаров заяви, че още не е оптимист за завършване на отсечката до пролетта, защото строителят на лот 4 на „Струма” все още не е проявил нужното желание за работа, въпреки, че са компания с доказан оборот от 8 млрд. евро.

Строителството на най-късата отсечката от аутобана тръгна през април 2012 г. Срокът за изпълнение на договора бе 23 месеца, като през април 2014 г. той беше удължен с около 4 месеца. Проектът предвижда на лота да бъдат изградени седем надлеза, шест подлеза, седем моста.

Миналата седмица стана ясно, че обжалване в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на процедурата за изграждане на най-трудния участък от АМ „Струма“ може значително да забави строежа на аутобана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *