post

Четири тестови автомобила, оборудвани с предаватели за системата eCall, тръгват по пътищата на страната. Те са част от пилотния проект за въвеждането на системата, който страната ни осъществява, съобщи главният директор на “Национална система 112” Стоян Граматиков.

Системата eCall дава възможност на всеки автомобил, оборудван с предавател, да изпраща информация до центровете на спешния телефон 112 в случай на инцидент на пътя. Всеки, чийто автомобил няма фабрично поставен такъв предавател, може да оборудва с него колата си срещу близо 200 лева.

Съгласно Европейската директива до октомври 2017 г. услугата eCall трябва да бъде достъпна във всички страни-членки, уточни Граматиков, цитиран от БТА.

Системата еCall спестява времето, което е необходимо за реакция на спасителните екипи. Извън населените райони то може да се намали наполовина, а в населените – до 60%, каза Граматиков. По думите му тази по-бърза реакция всяка година може да спаси живота на близо 2500 души в ЕС и да намали тежестта на уврежданията с 10-15 на сто. Икономическите загуби от пътнотранспортни произшествия в ЕС, възлизащи на повече от 160 милиарда евро годишно, ще бъдат редуцирани с 26 милиарда евро.

„При пътнотранспортно произшествие устройството eCall се свързва с център 112, като изпраща пакет от информация за местонахождението, информация за автомобила и други данни, свързани с произшествието. Дори да сте в безсъзнание, спасителите ще получат точните ви координати“, обясни той. Системата осигурява и гласова връзка между превозното средство и телефон 112, така че ако пътуващите са в състояние да говорят, да могат да осъществят разговор с оператор.

По пилотното изграждане на услугата eCall у нас се работи от началото на 2013 г. от консорциум, от “Национална система 112”, БАИТС, Техническия университет в София и други. Вече има заявен интерес за производството на устройството от български компании.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *