post

Заможни софиянци и чужденци, които живеят в столицата, но искат да прекарват почивните си дни в собствен имот в планината, вдигат цените на Боровец. Квадрат от апартамент в ски столицата на страната се продава средно за 760 евро. Това е повече от цената на квадрат от жилище в повечето от кварталите на София, коментират брокерите, цитирани от “Стандарт”.

Близостта на Боровец до административната столица и възможността да се пътува до там дори само за един почивен ден е причината цените тук да се покачват, въпреки общата тенденция на спад в останалите курорти, казва Чавдар Караджов, управител на “Первая линия недвижимость” и член на Сдружение брокери на имоти. Освен интересът на столичаните към имоти в Боровец, другата причина за по-високите цени в курорта е сравнително слабото предлагане.

Най-евтин сред планинските ни курорти в момента е Банско. Презастрояването и липсата на инфраструктура до голяма част от сградите прави възможно предлагане на цени от 202 евро на квадрат, коментира Караджов. Средната цена тук обаче е 443 евро, сочат данните на компанията, която той управлява. Интересът към имотите тук обаче е слаб след пика, предизвикан от англичани и ирландци. В момента те се опитват да се отърват от имотите си в курорта и това допълнително натиска надолу цените.

По-скъпо остава край голф курорта край Разлог, където цените са средно 501 евро на квадрат, а най-ниската е 375 евро. Малко по-скъпо – средно 538 евро излиза квадрат от жилище в Пампорово, но и тук ситуацията с търсенето не е обнадеждаваща, коментира Караджов. Малко по-високата цена, в сравнение с Банско, се дължи на по-слабото предлагане, смята той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *