post

Кризата накара много от притежателите на скъпи къщи в Софийска област да ги обявят за продажба. Обявите в сайтовете за имоти с цена над 100 000 евро надминават 330. Най-скъпо – за 1.09 млн. евро, се продава ранчо в с. Пролеша, разположено на площ от 24 дка с луксозна къща. Офертата стои в имотните портали повече от година, пише „Монитор”. 9 са офертите над половин милион евро.

Все пак предлагането на евтини къщи в областта е малко по-голямо, отколкото на скъпите. Обявите с цена до 30 000 евро са около 500. Най-ниската от 9 950 лв. е за малка къща, строена през 1990 г. във вилна зона край Своге. Търсенето на извънградски имоти край София обаче е малко, смятат брокери.

Според Наско Атанасов от „Виктория инвест” има изгодни оферти в някои селища около столицата като Костинброд, Нови Искър, Нови хан, Равно поле, намиращи се близо до големия град и имащи удобни транспортни връзки с него. „Там може да се намери къща от 60-70 квадрата за около 30 000 евро с двор, но във всички случаи сградата има нужда от ремонт и дори преустройство, за да стане годна за обитаване по съвременните стандарти”.

„Евтините имоти по селата обикновено не разполагат с доста неща. Повечето от тях нямат вътрешна тоалетна или изградена нормална баня, уточнява брокерът. Според него някои предпочитат да си купят къща с по-малко удобства, в малко по-отдалечени селища, най-вече в Искърското дефиле, и да ги ползват само през лятото.

По думите му в по-близките райони до София като Божурище трудно може да се купи евтина къща.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *